//

Voor wie is systeemtherapie zinvol?

Stel je hebt een puber in huis die met zijn of haar temperament de stemming in huis bepaalt. Als ouder is het moeilijk om rustig te blijven reageren. Je weet zelf nog uit je eigen puberteit hoe sterk je stemming kan wisselen. Het zou verstandig om begripvol te reageren, maar het lukt niet meer. Als kind is het moeilijk om geduld te blijven houden met je ouders die moeite hebben met loslaten. Je zou natuurlijk moeten kunnen uitleggen dat alle vrienden van jouw leeftijd dezelfde wensen en verlangens hebben.

Stel je bent puber en je hebt een ouder in huis die met zijn of haar humeur weinig begrip voor je op kan brengen. Die boos wordt om niks en niet begrijpt dat je met je laptop in bed wilt blijven liggen omdat je het op school zo totaal niet naar de zin hebt. Natuurlijk ben je loyaal aan je ouders en wil je ze niet kwijt, maar het zou zo fijn zijn wanneer ze naar je zouden luisteren en je niet allerlei oplossingen zouden aandragen die de jouwe niet zijn.

En het lukt maar niet om met elkaar in gesprek te komen. Je bent al te lang op een ruzie toon met elkaar aan het praten en het lukt niet meer om goed naar elkaar te luisteren. Alle partijen raken uitgeput omdat het toch wel veel energie kost om zo veel spanning in huis te verdragen. Misschien dat het verstandig is om eens een deskundig persoon te raadplegen om samen te bekijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Iemand die boven de partijen staat en die helpt om weer op een positieve manier met elkaar in gesprek te komen.