//

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van systeemtherapie. Als wij relatietherapie noemen, bedoelen wij altijd dat het gaat om een benadering vanuit de systeemtherapie. Dat wil zeggen dat het nooit gaat om de relatie puur sec, maar dat wij altijd zoeken naar verbanden van ons functioneren binnen het gezin, het gezin van herkomst en het gehele samenspel van relaties om ons heen. 

Wanneer we ongelukkig zijn in onze relatie met onze partner, voelen we dit de hele dag en beïnvloedt dit ons hele functioneren. Wanneer we een sterke verbinding hebben, we de intimiteit met elkaar kunnen voelen en ons veilig weten bij elkaar, dan noemen we dit liefde en geluk.  En nieuw is het inzicht dat niet alleen baby's deze veiligheid en gehechtheid bij elkaar nodig hebben, maar ook volwassenen deze verbinding bij elkaar steeds opnieuw zoeken. Liefde is niet de kers op de taart, maar een fundamentele behoefte in ons leven.

Binnen de gesprekken in het kader van relatietherapie wordt gewerkt om de verbinding weer te herstellen wanneer deze is verbroken. De methodiek die ik daarbij volg is die van de EFT: Emotionally Focused Therapy. Voor meer informatie verwijs ik naar het boek van Dr. Sue Johnson, Houd me vast. Dit boek is te bestellen via webwinkel op de site van de EFT, www.eft.nl.

 

Visie vanuit het systemisch denken

Harville Hendrix laat in zijn boek De volwassen relatie zien hoe oude patronen invloed hebben op het huidige functioneren van mensen. Vaak kiezen mensen hun partner (meestal onbewust) op grond van ervaringen uit het verleden. Ze kiezen bijvoorbeeld een afstandelijke partner omdat ze zelf opgegroeid zijn in een omgeving waarbij er niet veel gepraat werd over emoties.

Op een bepaald moment in de relatie – vaak wanneer het niet zo lekker loopt - breekt vaak het moment aan dat nagedacht gaat worden over het waarom van de keuze voor de ander. Via gesprekken kun je erachter komen hoe de oude patronen invloed hebben op de huidige relatie. Het bewust worden van deze onbewuste processen kan resulteren in het zoeken naar alternatieve manieren waarbij de ander minder pijn wordt gedaan. Het is bovendien zo dat een dergelijke crisis in je relatie een grote kans kan bieden om zelf te groeien. Als je breekt met een partner zonder de  oude pijn eerst te hebben verwerkt, betekent dat heel vaak dat je het probleem naar een nieuwe relatie meeneemt.

 

Waarom is relatietherapie zinvol?

Het is belangrijk om een eventuele negatieve spiraal te gaan doorbreken door meer positieve ervaringen met elkaar op te doen. Relatietherapie kan daartoe helpen of een handreiking  geven.

Doordat er meer inzicht komt in de oude wonden van vroeger, kun je rekening houden met de ander in zijn/haar kwetsbaarheden. Ook wordt geleerd hoe je op moeilijke momenten op een rustiger manier met elkaar kunt communiceren.